Vi bruger Cookies!     

         
 X     
Bornholmer kainer DværgvædderDværgvæddere der er i stalden!

 

Dv. kap. Vildtgrå

Dværgvædder Kappetegnet Vildtgrå,

Dværgvædder Vildtgrå

Dværgvædder Vildtgrå,

Dværgvædder Kappetegnet Vildtgrå

Dværgvædder Kappetegnet Vildtgrå,

Dværgvædderens Historie!

For mange ældre kaninracers vedkommende fortaber deres oprindelse sig ofte ud i det uvisse.
Dette er ikke tilfældet med Dværg Vædder, her ved vi helt præcis hvem der står bag, hvor og hvornår det skete.
Adrian de Cock fra Tilburg i Holland er skaberen af Dværg Vædderen, han ville lave en Fransk Vædder i miniudgave. Hans udgangspunkt var en Fransk Vædder og en Hermelin, men der er meget stor forskel på en Fransk Vædder på 6 kg. med lange hængeører, og en Hermelin på 1 kg. med lille korte opretstående ører.
Genetisk forholder det sig sådan at hvis man parrer en stor kanin med en lille får man en mellem stor kanin, det samme gør sig gældende ved ørelængden.
De første forsøg mislykkes, men i 1951 kom den første unge efter en Fransk Vædder hun og en farvet Hermelin han, det blev til yderlige 6 kuld dette år, men samtlige unger havde opretstående ører. Derfor blev nogle af hunungerne parret med en madagascarfarvet Engelsk Vædder og ud af disse parringer faldt der både unger med to opretstående ører, unger med et opretstående og et hængeøre og en enkelt med to hængeører, dette var en hun, men den havde desværre så hidsigt et temperament, at den måtte aflives.
Efter yderlige 4 års forløb havde de Cock fået avlet dyr frem med to hængeører og en vægt på mellem 2,5 og 3 kg. Dette var han ikke tilfreds med, så han satte igen Hermelin ind på dyrene med det resultat, at vægten gik ned, men ørene strittede igen op i luften.
Det vides ikke hvor mange Adrian de Cock måtte parre Hermelin ind over, men i 1964 nåede han så langt, at han kunne udstille sine Dværg Vædder. De blev samtidig optaget i den hollandske standard.
Vi skal helt frem til 1973 før de første Dværg Væddere blev udstillet i Danmark, der skete på landsudstillingen i Ringsted, her udstillede Jørgen Geert 3 stk. Han var også alene om at udstille på de næste to landsudstillinger. Først i 1976 kom der andre til og fra 1978 er det gået stødt fremad så Dværg Vædderen er i dag en af de mest udstillede kaniner.

Racebeskrivelse ifølge Nordisk Kaninstandard.

Vægt
Dværg Vædderen må veje fra 1400 til 1900 gram.
Idealvægt er 1700 gram.

Racepræg og præsentation
Dværg Vædderen er en kaninrace med et dejligt roligt sin og sin helt egen stil. Det perfekte hoved er hos hannen meget kort og kraftig med buet næseryg, en bred pande og fyldige kæber. Hunnens hoved er noget længere og smallere, men jo kortere, bredere og mere afrundet det er, desto bedre. Ørerne starter med to kraftige øreknuder, hvorfra ørerne, set fra siden, hænger lige ned til hver sin side med lydåbningen indad. Set forfra, hænger ørerne i en svag indadvendt bue. Ørene er rørformet ved roden og brede sig ud i en velafrundet skeform. Ørerne skal passe til hovedet altså hverken for grov eller for tynde splejsede. Ørelængden målt fra spids til spids skal være mellem 22 og 30 cm. Øjnene er klare, og begge øjne skal have samme farve. Kroppen er kort kompakt og valseformet. Benstilling skal være således at alle 4 ben er parallelle med kroppen. Hos farvede dyr og dyr med farvede løb skal kløerne være farvede. Alle klør skal have samme farve. Hvide dyr har farveløse klør. Hverken hanner eller hunner må have hagepose. Halen bæres lige og tæt op med bagkroppen. Dværg Vædderen præsentere sig liggende, med vægten samlet på benene, med let løftet bryst.

Kropform
Kroppen er kort kompakt og valseformet og siderne skal være parallelle, og den skal have en god afrunding af bagkroppen uden flade lår, stejlt kryds eller udstående knogler. Kroppen må ikke smalle ind fortil ved brystkassen, for derved mister den de parallelle sider, kroppen skal være præget af tung og massiv kraft. Benene skal være kraftige og bagbenenes siddeflade skal være parallel med kroppen.

Pels - Farve - Tegning
Dværg Vædderen har en kort pels ca. 2 - 2,5 cm. med almindelig tæthed og fin kvalitet. Pelsen skal være regelmæssig på hele dyret, uden tydelig grove dækhår og uden bløde uldhårsspatier på bryst, bug og bag. Den skal være glansfuld og smidig, og passe til den farvevariant, pelsen skal vise. På den tætte pels kommer det glansfulde dog ikke så klart frem som på den tynde pels.

Kondition - pleje
Dværg Vædderen skal med sin pleje og sundhedstilstand vise at den er i udstillingsform. Dværg Vædderen skal have rene øre, tørre øjne og næse, kløerne skal være rensede og klippede, pelsen skal være ren og glansfuld, og der skal være et tatoverede øremærke i venstre øre, som skal være tydelig. Dyret skal være fri for utøj og sygdom, og Dværg Vædderen skal roligt lade sig undersøge af dommerne.

 

Vægtskala:

Pointskala:

A Farvede og hvide

B Tegnede

  C Fuchs

Ungdyr:

Vægt:

5 p.

5 p.

5 p.

For ungdyr angives følgende idealvægt i forhold til alderen:

Racepræg og præsentation:

20 p.

20 p.

20 p.

Alder i mdr.

Idealvægt i kg.

Kropform:

40 p.

20 p.

20 p.

4-5 mdr.

1,10-1,40 kg.

Pelsens tæthed:

10 p.

10 p.

20 p.

5-7 mdr.

1,40-1,70 kg.

Pelsens kvalitet:

10 p.

10 p.

20 p.

Max vægt

2,20 kg.

Farve:

20 p.

10 p.

Tegning:

20 p.

Voksne dyr:

Farve og Tegning:

10 p.

- 1,00 kg.

0 p.

Kondition og pleje:

5 p.

5 p.

5 p.

1,01 - 1,40 kg.

4 p.

Pointsum:

100 p.

100 p.

100 p.

1,41 - 1,90 kg.

5 p.

1,91 - 2,00 kg.

4 p.

2,01 - 2,20 kg.

3 p.

2,21 og højere

0 p.

Kilde: Dværgkaninklubben og Nordisk kaninstandard. 

Opdateret 06/03/2016

Besøg  
068047